Det här är Emma!

Höjdhopparen Emma Green är 37 år och kommer från Göteborg. När hon var 16 år vann hon guld i ungdoms-OS i Spanien och 2010 tog hon silver i EM i Barcelona. 2017 slutade Emma med höjdhopp. Nu jobbar hon med att föreläsa, inspirera och motivera kring träning och hälsa. Hon är även yogalärare och VD för Yuman yoga.

Tre snabba!

  1. Emmas höjdhoppsrekord är 2,01 m!
  2. Emma har tagit sig till alla internationella mästerskapsfinaler utomhus som hon deltagit i, alltså OS, VM & EM.
  3. När Emma tävlade i VM i Moskva 2013 hade hon målat naglarna i regnbågens färger, som en protest mott Rysslands antigaylagar.

Vad vet du om Emma?

Några fakta

Emma älskar färgstark vegetarisk mat, som grönkål och granatäpple

Emma har ett SM-guld i längdhopp

Emma vill att saker ska gå fort och hon tar gärna genvägar

Emmas nyårslöfte 2021 är att kunna pressa sig upp i handstående innan året är slut

Om karriären, skadorna och naglarna som blev en världsnyhet!

När friidrottaren Emma Green tävlade i VM i Ryssland med regnbågsfärgade naglar, blev det snabbt en världsnyhet.
– Trångsynthet gör mig så arg! Jag ville göra något för att visa mitt engagemang i mänskliga rättigheter och människors lika värde, säger Emma.

Emma Green är uppvuxen i Bukärr utanför Göteborg. Hon beskriver familjen som en riktig friidrottsfamilj.
– Mina föräldrar har också tävlat, men de har aldrig curlat eller ställt krav på mig, utan snarare hållit mig tillbaka och inte velat att jag ska satsa stort för tidigt. Men det har varit bra, för nu känner jag att kärleken till friidrott kommer inifrån och att jag gör det för min egen skull, säger Emma.

Karriären tog fart

När Emma var 14 år började hon träna mer regelbundet och två år senare tog hon guld i ungdoms-OS i Spanien. Sedan följde junior VM på Jamaica, där Emma kom till final med ett resultat på 1,82 m. I sitt första VM för seniorer tog Emma bronsmedalj, med ett hopp på 1,96 m. Samma år hoppade hon sitt personbästa på 1,97, samt tog SM guld i längdhopp. De följande fem åren efter att Emma slog igenom, tog hon sig till final i alla mästerskap hon deltog i.
– Jag är mest stolt över min uthållighet och silvermedaljen från EM 2010 i Barcelona, säger Emma. Då hoppade jag 201!

Skador blev en glädjedödare

Men mitt i all framgång har Emma också dragits med skador som hållit henne tillbaka. Inför OS i Rio, fick Emma en bristning i hälsenan och fick beskedet att hon inte skulle kunna tävla på ett år.
– Då kontaktade jag min läkare i Tyskland, och han gjorde en helt annan bedömning. Han hjälpte mig tillbaka på bara några veckor. Men jag hann tyvärr inte kvala till OS, berättar Emma.

Regnbågen över Moskva

2013 åkte Emma till Moskva för att tävla i VM. Trots problem med hälsenan, kände hon sig i bra form med fina resultat.
– Inför alla stora mästerskap brukar det dyka upp frågor som rör mänskliga rättigheter, och den här gången var mycket som handlade om Rysslands antigaylagar.

När Emma hade checkat in på hotellet, och drog upp gardinerna, såg hon en stor maffig regnbåge på himlen och kände starkt att hon ville göra något.
– Jag tog en bild och la upp på instagram tillsammans med texten: naturen visar Moskva,
och hashtaggade inlägget med #Pride. 

Text: Nanna van Berlekom
Foto: Emma Green

Vännen skrev:  ”vi vill se fler regnbågar över Moskva!”

Emma fick ett meddelande från en vän som föreslog att hon skulle måla naglarna i regnbågens färger inför mästerskapet, så hon bestämde sig för att måla naglarna till finalen.
– Men så började jag tänka på hur det skulle bli om jag inte gick till final på grund av hälsenan, och då bestämde jag mig för att köra med regnbågsnaglar redan i kvalet.

Kvällen innan kvalet postade Emma en bild på Instagram på sina nymålade naglar, vilket väckte stor uppmärksamhet i media. Kommentarerna var båda peppande och oroande. Frågan om hon kunde få fängelse för sitt ställningstagande kom också upp och förbundet fick påtryckningar eftersom det är förbjudet att uttrycka politiska eller religiösa åsikter på arenan.
– Men jag kände bara att det kan ni glömma, jag tänker inte backa nu! berättar Emma, som kände att det var värt att ta risken det innebar.

Det var först när hon fick veta att det kunde drabba hela förbundet, som hon bestämde sig för att måla naglarna röda i stället.
– Jag valde röda naglar för att symbolisera kärlek, och att kärlek aldrig kan vara fel! Men jag kände mig besviken på att förbundet inte backade mig, och efteråt frågade varenda journalist om naglarna. Intresset var helt klart stort!

 

Pepp till barn och unga

2017 gjorde Emma sitt sista mästerskap. Då var hon i bra form och tävlingssugen, men trots det slutade tävlingen med att hon skadade hälsenan igen och Emma beslutade sig för att sätta punkt för tävlandet.

Idag är Emma yogalärare och VD på Yuman Yoga, föreläsare och inspiratör inom träning och hälsa.

Till alla barn som drömmer stort hälsar Emma att det är viktigt att våga tro på det man gör och se till att få hjälp på vägen.
– Omge dig med bra människor! Det behöver inte vara en förälder eller någon i familjen, utan kan lika gärna vara någon på andra sidan jorden. Leta reda på forum och personer som hjälper och peppar dig dit du vill!

             Boken om Emma