TYSS olika idrotter

En rolig inomhussport!

Basket är en lagidrott som spelas inomhus där man passar stora, studsiga bollar till varandra. Det gäller att göra mål genom att kasta bollarna i korgar som sitter på väggarna.

Tre snabba om basket!

  1. Från början spelades basket med en fotboll, men sedan började man spela med bollar som var speciellt gjorda för just basket.
  2.  I början av 1900-talet började elever som hade gått i skolan i USA att sprida basket till resten av världen.
  3. Basket spelas med fem spelare på planen. Positionerna är back, mitt- och
    anfallsspelare.

Håll koll!

Backspelare

Backspelaren försvarar målet och försöker förhindra målchanser från det andra laget. De kan också ibland hjälpa till med anfallet.

Mittfältare

Mittfältaren spelar både försvarsspel och anfallsspel. Alltså försöker de både hjälpa till att få bollen till korgen och försvara sitt eget mål. Om det andra laget har bollen, försöker de vinna tillbaka den till sitt lag.

Anfallsspelare

Anfallspelaren spelar längst fram och har som största uppgift att göra mål. De är också ”målspelare”, vilket betyder att de tar emot och behåller bollen tills resten av laget kommer högre upp på planen.

Vad vet du om basket?

Visste du att …?

Basketen kom till Sverige för ungefär 100 år sedan. Det var idrottsläraren Tekla Swedlund som lärde sig basket när hon var i USA. Hon blev inspirerad och tog med sporten hem till Sverige.

Farhiya Abdi, den somalisk- svenska basketspelaren, blev 2012 den tredje svenska och första somaliern som fick vara med i Los Angeles Sparks i Women’s National Basketball Association.

Under 2021 var Luleå Basket ett av Sveriges bästa lag. SM-guldet det året utdelades till damerna.