TYSS olika idrotter (5)

En gammal och häftig sport!

Det finns många olika varianter av kampsport, men det som de flesta kampsporterna har gemensamt är att man på ett snällt och försiktigt sätt, slår eller sparkar på sin motståndare för att visa de olika coola positionerna man kan. Människan har hållit på med kampsport i över 2000 år!

Tre snabba om kampsport!

  1. Kampsport är en idrottsform som har skapats av olika anledningar, som i självförsvar,
    tävling, fysisk hälsa och som underhållning.
  2. De äldsta kampsporterna i Sverige som fortfarande utövas är brottning och boxning.
  3. Kampsport har sitt ursprung i Asien.

Håll koll!

Karate

Karate är en japansk kampsport som har tre träningsformer som heter kihon, kata och kumite. Kihon är  grundtekniken. Kata är en serie rörelser som används när man slåss, och kumite innebär kamp.

Judo

Judo är en japansk kampsport där man istället för att slå och sparka på sin motståndare, kastar ner dem på marken och håller fast dem. Den liknar sumobrottning.

Taekwondo

Taekwondo är en koreansk kampsport och namnet betyder ”foten och handens väg”. Den fokuserar mer på sparkar än i andra kampsporter.

Vad vet du om kampsporter?

Visste du att…

Kampsport är ett samlingsnamn för sporter som förbereder för någon form av kamp mellan två individer.

I kampsport skiljer man ofta på traditionella och moderna stilar. De traditionella har oftast sitt ursprung i Asien och har en lång tradition bakom sig. De moderna stilarna har utvecklats senare och har skapat nya traditioner.

Ulrika Caroline Ek har tagit åtta SM-guld, ett EM-guld och tre VM-guld. 2009 blev hon första svensk någonsin att vinna det professionella världsmästarbältet i kickboxningen.