TYSS olika idrotter (3)

Sporta med en kär vän!

Konsten att rida hästar har funnits enda sedan människan insåg att hon kunde bli vän med och jobba tillsammans med hästen. Ridning är en kul sport då man tillsammans med hästen får galoppera och hoppa över hinder.

Tre snabba om ridning!

  1. Det finns flera grenar inom ridkonsten, till exempel dressyr, hoppning och distansritt.
  2. Människan började rida på hästar redan för 6000-8000 år sedan.
  3. Galoppen tillhör en av världens största sporter. Galopp är när hästen springer snabbt. Den sporten tävlas i 100-tals länder i hela världen.

Håll koll!

Dressyr

Målet med dressyr är att visa upp hur bra hästen och ryttaren samarbetar. Hästen ska gå runt och visa upp sig på fina sätt.

Hoppning

I banhoppning får deltagarna hoppa över olika höga hinder. Beroende på hur stor din häst är, så får du olika stora hinder att ta dig över.

Distansritt

Distansritt är en spännande utmaning som kräver uthållighet. Det du bygger upp under träningstimmarna och tävlingarna är ett fantastiskt och unikt samspel mellan dig och din häst.

Vad vet du om ridning?

Visste du att…

Hoppryttaren Malin Baryard-Johnsson har vunnit 4 guld, 10 silver och 4 bronsmedaljer.

De första hästarna som människan red på var små, cirka 130 cm långa och till en början red ryttarna utan sadel, med tiden började man använda enklare sadlar.

Emil Jönsson, 13 år, vann SM-guld i hoppning, han lyckades ta sig över alla hinder felfritt och blev därmed svensk mästare.