Koll_pa_fotboll_tackling_webb

Världens största sport!

Fotboll är världens största sport. Både de som utövar och de som följer sporten. 2014 fanns det cirka 265 miljoner spelare i världen – det är lika mycket som Sveriges befolkning x 26! Men då är inte vanliga nöjesspelare inräknade, alltså de som spelar på gårdsplaner, stränder, gator och skolgårdar.

Tre snabba om fotboll!

  1. Det är lätt att tro att namnet fotboll kommer av att fotboll spelas med foten. Men så är det inte! Det kommer ifrån att människor spelade ”till fots” och inte på till exempel en hästrygg.
  2. Visste du att det finns rättvisemärkta fotbollar? Det betyder att bollarna är tillverkade på ett schysst sätt. Håll utkik efter sådana.
  3. Fotbollen är världens största sport och även en arena för ojämställdhet. Det vill vi ändra på! Hos oss hittar du fantastiska böcker med stjärnorna i damlandslaget.

Håll koll!

Nicken

En nick ska träffa pannan. Om bollen kommer mitt på huvudet tappar du kontrollen över den. Titta på bollen,  möt den med kraft för att få den dit du vill! Och öva öva öva!

Bredsida

Bredsida innebär att spelaren skjuter eller passar med insidan av foten. Det blir inte lika hårt som vid ett skott med vristen, men precisionen blir ofta bättre. Det är helt enkelt lättare att få bollen dit du vill!

Lobba

Att lobba är när du lyfter bollen över ett hinder på planen. Kanske rusar målvakten ut för att ta bollen och då kan anfallaren, om det är en skicklig spelare, lobba bollen över målvakten.

Vad vet du om fotboll?

Visste du att …?

Marta Vieira da Silva har gjort flest mål i fotbolls VM:s historia!

Den högsta serien i Sverige heter Allsvenskan.

Rött kort delas ut till den som spelat mycket fult eller varit våldsam. Spelaren måste lämna planen direkt och får inte spela mer den matchen.

Det finns 17 regler kring hur en fotbollsplan ska se ut.

Få mer koll på fotboll!

All fakta kommer från boken KOLL PÅ FOTBOLL av Jennifer Wegerup. Alla illustrationer är gjorda av Jenny Karlsson. 

Koll på fotboll är boken för dig som spelar eller vill börja spela. Perfekt också för alla vuxna som peppar sina barn och vill kunna följa med i spelet och fotbollssnacket.