2013 åkte Emma till Moskva för att tävla i VM. Inför alla stora mästerskap brukar det dyka upp frågor som rör mänskliga rättigheter. Den här gången handlade det om Rysslands hårda lagar som begränsar HBTQ-personer leva öppet i samhället.

När Emma hade checkat in på hotellet i Moskva, såg hon en stor maffig regnbåge på himlen och kände starkt att hon ville göra något. Hon bestämde sig för att måla naglarna i regnbågsfärger inför tävlingen, för att visa sin åsikt.

Kvällen innan kvalet postade Emma en bild på Instagram på sina nymålade naglar, vilket väckte stor uppmärksamhet i media. Kommentarerna var båda peppande och oroande, eftersom det är förbjudet att uttrycka politiska eller religiösa åsikter på arenan.

Men jag kände bara att det kan ni glömma! Jag tänker inte backa nu! tänkte Emma och valde att ha kvar regnbågsnaglarna under första tävlingen.

När hon fick veta att det kunde drabba hela förbundet, bestämde hon sig för att måla naglarna röda i stället – för att symbolisera kärlek. Men då hade Emmas regnbågsfärgade naglar redan hunnit bli en världsnyhet!

Frågor kring att våga göra det en tror på

  1. Har du känt som Emma någongång, att du vill protestera öppet mot något som är fel?
  2. Vad gjorde du? Hur kändes det? Vad hände?
  3. Alla människor har inte samma arena att uttrycka sina åsikter på som Emma. Hur kan en göra för att uttrycka och nå ut med sina åsikter på andra sätt?