Gör så här

  1. LÄS texten som är ett utdrag ur boken Flippa bollen, Linnéa! som är inspirerad av Linnéa Larssons barndom.
  2. PRATA sport med barnen utifrån texten.

Flippa bollen, Linnéa!

Linnéa är ute med sina kompisar och spelar fast det redan har blivit mörkt. Bara en liten stund till säger hon till mamma med sin snällaste röst. De håller ju precis på att slå straffar och kan inte avbryta nu. En halvtimme till får hon vara ute och de andra har precis ställt upp sig.

Utdrag från sida 63-65

Linnéa känner de andras blickar riktade mot sig och vill få till en riktigt snygg straff. Och hård. Det är coolt att skjuta hårt. Linnéa tar sats och får en perfekt träff på bollen. Det blir ett stenhårt skott, men lite snett. I samma ögonblick som bollen går iväg slocknar lampan vid vaktmästeriet. KRAS! Det blir kolsvart, och Linnéa hör Adana skrika till. Vad är det som har hänt?  Linnéa åker långsamt mot vaktmästeriet. Något har gått sönder, men vad? Hon famlar i mörkret för att hitta in under lampan. I magen känner hon en gnagande känsla av oro. Så hittar hon rätt, och ljuset tänds äntligen. Glassplitter gnistrar framför henne på isen. När hon lyfter blicken ser hon vad som har gått sönder: fönstret till vaktmästeriet, där Alis kontor ligger.

Linnéa bara stirrar. Utan att hon hört dem komma har Julia och Luka dykt upp intill henne.

– Vad ska vi göra? Viskar Luka förtvivlat.

– Jag vet inte, mumlar Linnéa och ser framför sig hur ledsen Ali kommer bli. Ali, som alltid är så glad och snäll och ser till att de kan spela nästan hur mycket bandy de vill.

– Vi kan aldrig berätta det här för Ali, säger Julia.

– Nej, säger Linnéa. Han kommer att bli så besviken på oss.

De lägger sig på knä och börjar fösa ihop glasbitarna och sopa bort dem från isen. Det känns åtminstone lite bättre att städa upp efter sig, men Linnéa kan inte släppa tanken på hur ledsen Ali kommer att bli.

 

Frågor om hemligheter

  1. Har du någonsin burit på en hemlighet?
  2. Vad tror du skulle hända om Linnéa gick till Ali och berättade vad som hänt?
  3. Har du gjort sönder något någon gång? Vågade du berätta? Hur kändes det?

Köp böckerna om Linnéa

Schysst hörna, Linnéa! - Anja GatuFlippa bollen, Linnéa!- Anja Gatu