En sport i vatten!
Alla sporter behöver inte vara på land, vissa kan vara i vattnet. I simning används många muskler i kroppen för att ta sig fram på ett så snabbt sätt som möjligt. Simning är en gammal sport, i Japan hittades det bevis på tävlingar som hölls för 2000 år sedan.
Tre snabba om simning!
- Under de Olympiska sommarspelen i Stockholm 1912 fick kvinnor för första gången i tävla i simning i olympiska sammanhang.
- Det är minst en domare på varje sida av bassängen, hen har i uppgift att kontrollera att
simmarna följer reglerna för det simsätt de simmar. - Simträning utförs alltifrån en gång i veckan upp till tolv gånger i veckan. Det som
avgör hur många gånger man tränar är nivån och åldern på simmaren.
Håll koll!
Bröstsim
Är det vanligaste simsättet och oftast det första som man får lära sig i simskolan. Svenska Livräddningssällskapet rekommenderar att alla barn ska kunna den. I bröstsim ser man nästan ut som en groda som simmar.
Ryggsim
I det här simsättet simmar man på rygg istället för på magen. Man får fart genom att sparka med benen och sedan paddla med armarna.
Fjärilssim
Det kanske svåraste men roligaste simsättet. Armarna rör sig framåt
ovanför vattenytan och dras sedan bakåt medan resten av kroppen kickar som en liten fjärilslarv.
Vad vet du om simning?
Visste du att…
Therese Alshammar har flera gånger haft världsrekordet på olika distanser inom simningen och hon benämns ofta som ”världens snabbaste simmerska”
I början fanns det tre simsätt: frisim, bröstsim och ryggsim. Fjärilsimmet uppstod ur bröstsimmet, det användes första gången vid en tävling 1933.
2008 slog Sarah Sjöström igenom ordentligt med EM-guld på 100 meter fjäril, då var hon 14 år och blev därmed den yngsta europamästaren någonsin i en olympisk gren.