Vad är TYSS?

Tell Your Sport Story (TYSS) är arenan för dig som älskar sport och som vill att världen ska vara en jämställd och jämlik plats. Med storytelling och förebilder från sportens värld erbjuder vi spännande verktyg och koncept för föreningar, skola och bibliotek – anpassat för träning, läger, cuper och tävlingar, lektioner och lov. Låt TYSS bli din partner i arbetet mot ett jämställt och jämlikt samhälle.

 

Hur går det till?

På hemsidan har stjärnorna en egen sida med fakta och pepp till barn och unga. Till varje stjärna finns också quiz och övningar kopplat till stjärnans egen bok och berättelse. Allt på hemsidan är gratis och lätt att använda i olika situationer med barn. Det finns också möjlighet att jobba vidare med koncepten på olika event, som cuper, tävlingar och läslov. För den som vill jobba med mer än de kostnadsfria koncepten går det att söka stöd hos RF-SISU eller skapande skola.

 

Hur började TYSS?

TYSS är fortsättningen på projektet Läskickar! som startade som ett samarbete mellan OLIKA förlag, Östergötlands fotbollförbund, RF-SISU Östergötland och Regionbiblioteket i Östergötland, med stöd av Kulturrådet. Idén var att koppla ihop två fantastiska arenor – sport och kultur, och med berättelser, koncept och verktyg bidra till jämställdhet och jämlikhet.

Vems berättelser är det som hörs? Vi väljer ut förebilder och stjärnor som bidrar till jämställdhet och jämlikhet. Vi vill att så många barn som möjligt ska inspireras av deras historier och hitta glädjen i idrotten. Språk och rörelse, och i förlängningen en levande demokrati.

Vi började med fotboll och lägger till fler sporter, senast bandy och friidrott. Vår vision är att TYSS ska spegla alla olika sporter. TYSS står på en tydlig värdegrund, med de mänskliga rättigheterna och diskrimineringsgrunderna i fokus.

Hur finansieras TYSS?

Idag drivs TYSS som ett icke-vinstdrivande initiativ under OLIKA med Östergötlands fotbollsförbund, RF-SISU Östergötland och Skåne fotbollförbund som partners. Målet är att skapa en sajt med material som är kostnadsfritt för föreningar, skolor och bibliotek, samt att länka till finansiering via RF-SISU och Skapande skola i de fall föreningar eller skolor vill jobba vidare. Målet är att det ska vara enkelt att använda våra koncept och hitta finansiering.

TYSS säljer böcker och utbildningar för att finansiera utvecklingen av sajten, och skapandet av fler stjärnors berättelser och böcker. Vi hjälper också företag och organisationer att arbeta med jämställdhet och jämlikhet, med stjärnornas berättelser som verktyg.