Gör så här

  1. LÄS texten som är ett utdrag ur boken Värsta målet, Kosse! inspirerad av Kosovare Asllanis barndom.
  2. PRATA sport med barnen utifrån texten.

Värsta målet, Kosse!

Utdrag från sida 26-27

Även fast Kosse kämpar är det svårt att nå bollen på högerkanten. Spelet pågår hela tiden på vänsterkanten. Hon försöker ständigt röra sig för att vara ett passningsalternativ för den som har bollen, men det är som att de andra spelarna inte ser henne. Kosse känner frustrationen växa inom sig. Hur ska hon få tag på bollen? Det är ju inte roligt att spela om hon inte får ha bollen! När en av spelarna med röd väst får bollen springer Kosse i en lucka och vinkar med armen.

– Passa bollen! ropar hon.

Vägen ligger öppen mot mål, men hon får ändå inte bollen. Istället spelar mittfältaren till anfallaren som skjuter på ett tillslag. Emma räddar enkelt. Kosse stampar frustrerat i gruset. Det känns som om hon har sprungit i en evighet.

– Det är ju ingen mening med att spela om jag inte får bollen, ropar hon.

Men resten av laget är så långt bort att ingen hör henne. Anfallet efter går till på liknande sätt, och nu tappar Kosse tålamodet. Hon sliter av sig västen och kastar den på marken. Då reagerar Claudio. Och de andra i laget. Allt stannar upp när
Kosse stampar med foten i marken och vrålar:

– Om jag inte får bollen, vad ska jag göra här då? Varför ska jag ens vara med och spela om ingen passar mig?

Sedan vänder hon på klacken och går därifrån. Bara går. Det är dödstyst på planen. Alla tittar på Kosses arga ryggtavla.

– Vänta, Kosse, kom tillbaka! hör hon Claudio ropa.

Men istället för att vänta börjar Kosse springa. Hon springer hemåt. Hon hatar när hon inte får bollen. Då kan hon lika gärna vara hemma och träna med Florent och Arment på gården istället.

Frågor om ilska

  1. Varför blir Kosse så arg tror du?
  2. Har du känt dig så här arg någon gång? Vad hände då?
  3. Har du sprungit ifrån en situation någon gång? Vart sprang du då?

Köp böckerna om Kosse