Gör så här

  1. LÄS texten som är ett utdrag ur boken Rakt i krysset, Kosse! inspirerad av Kosovare Asllanis barndom.
  2. PRATA sport med barnen utifrån texten.

Rakt i krysset, Kosse!

Sista stunden på fotbollsträningen avslutas med att alla ska springa runt planen. Kosse tycker att det är tråkigt och gömmer sig i en buske, för att sedan ansluta sista varvet och spurta i mål på slutet.

Utdrag sida 9-10

Emine böjer sig ner för att fixa något med skosnörena. Hon sneglar misstänksamt mot Kosse.

– Hur kunde du dyka upp från ingenstans? muttrar hon, tyst så att bara Kosse hör.

Men Kosse låtsas som ingenting. Istället tar hon på sig jackan och börjar stretcha. Men Emine ger sig inte. Ögonen smalnar när hon noga iakttar Kosse som försöker hitta balansen på ett ben för att kunna stretcha framsidan av låret.

– Vilken skostorlek har du egentligen, Kosse? säger hon, precis så tyst så att inte Claudio ska höra. Han visar Minna en stretchövning en bit bort. Hon har ont i baksidan av låret.

– Hur kan någon som är så kort som du egentligen ha så stora fötter? fortsätter Emine, och Felicia skrattar. Eller är det bara så att du har megaskor? Fanns det inga i din egen storlek?

Kosse säger ingenting. Hon tittar ner på sina skor. Är de så stora? Hon får alltid ärva sin storebror Arments skor, och han ärver av Florent som är äldst. Kosse tänker aldrig på om skorna är för stora eller inte, hon tar dem hon får. Nu vickar hon försiktigt på tårna inne i skorna. Visst finns det gott om plats därinne. Men det behöver väl inte Emine bry sig om?

– Jag kanske gillar att ha stora skor, säger hon.

– Aha, du kanske inspireras av Pippi Långstrump när du väljer kläder? Har du en apa hemma också? En pappa på en söderhavsö? Är det därför han aldrig är med och kollar på matcherna?

Emine och Felicia bryter ihop av skratt. Kosse bara stirrar på dem. Hon trodde verkligen att Emine och Felicia skulle bli snällare nu när de spelade i samma lag, men så blev det inte. De är ofta taskiga, både mot Kosse och mot andra. Men alltid lite i smyg så att inte Claudio och Jasmina ska upptäcka det. Kosse fattar inte varför. Varför vill någon vara taskig mot några som spelar i samma lag? Det blir så trist att spela då.

Frågor om bemötande

  1. Varför säger Emine och Felicia dumma kommentarer till Kosse tror du?
  2. Har du fått någon nedlåtande kommentar någon gång? Hur kändes det?
  3. Har du själv kommenterat andra på ett nedlåtande sätt? Varför gjorde du det?

Köp böckerna om Kosse