Gör så här

  1. LÄS texten som är ett utdrag ur boken Schytsst hörna, Linnéa! som är inspirerad av Linnéas barndom.
  2. PRATA sport med barnen utifrån texten.

Schysst hörna, Linnéa!


Utdrag från sida 93-95

Linnéa begraver ansiktet i händerna. Hon kan inte tro att det är sant. Samtidigt hör hon domaren blåsa i visselpipan. Matchen är slut och Linnéa brände möjligheten att åka hem från Edsbyn med äran i behåll. Ljusdal har förlorat. Kompisarna samlas för att tacka motståndarna för matchen, och på läktaren ser Linnéa pappa stå upp och applådera stolt. Billie åker fram till sina föräldrar och gör high five med dem. Linnéa fattar ingenting. Hur kan någon vara glad efter en förlust? Själv vill hon bara gömma sig av besvikelse. I bilen på väg hem är det dystra miner. Linnéa kan inte låta bli att tänka på friläget hon missade. Men pappa är glad.

– Jag är så imponerad av er hörna, säger han. Extremt imponerad!

Han slår lätt med handen i ratten.

– Att få till en hörna kan se enkelt ut, men det är väldigt komplicerat, fortsätter han. Och tänk att ni redan behärskar det så bra! Vilken tajming du har, Linnéa. Och vilket skott!

Han skakar på huvudet. Linnéa tittar väldigt tveksamt på honom. De förlorade ju! Hur kan han vara så nöjd?

– Ibland är inte slutresultatet det viktigaste, utan hur matchen var, fortsätter pappa som om han hade kunnat höra hennes tankar. De spelare som blir riktigt bra är de som klarar av att bygga vidare på det de är bra på, och utveckla det de är mindre bra på. Att lära sig av sina misstag, helt enkelt. Är du med?

Linnéa nickar långsamt, även om hon inte helt förstår vad han menar.

Frågor om att förlora

  1. Hur känns det för dig att förlora?
  2. Hur kan du lära dig av dina misstag?
  3. Vad skulle du vilja bli bättre på?

Köp böckerna om Linnéa

Schysst hörna, Linnéa! Anja GatuFlippa bollen, Linnéa! anja Gatu och Johanna arpiainen