Gör så här

  1. LÄS texten som är ett utdrag ur boken Bästa målet, Olivia! inspirerad av Olivia Schoughs barndom.
  2. PRATA sport med barnen utifrån texten.

Bästa målet, Olivia!

Olivias mamma är sjuk i cancer. Någonstans inombords vet Olivia att hon inte kommer att klara sig, att hon kommer dö. Fotbollen ger henne en stunds paus från alla tankar. Hon älskar verkligen att spela fotboll och idag är det match.

Utdrag från s 31-32

Hon vet att hennes familj ska komma senare i dag och titta, om de går vidare från gruppspelet. Mamma orkar inte vara på plats en hel dag, hon är för sjuk. Cancern har kommit tillbaka och spridit sig. Men Olivia tvingar bort tanken på mamma, skjuter den åt sidan med all kraft. Annars kan hon inte spela. Så är matchen i gång och genast är Olivia helt uppslukad. Inget annat finns. Falkenberg dominerar stort från start. Någon minut in i matchen får Olivia bollen från Pernilla och gör en snabb bedömning framåt. Det är dags för en soloräd, tänker hon och dribblar med bollen nära fötterna. Hon är snabbt förbi tre spelare, snurrar liksom upp dem. Hon glider förbi dem så lätt som om de vore plastkoner på en träning. Den första fintar hon till höger med en överstegsfint, den andra till vänster med en skottfint. Den tredje gör hon en tunnel mellan benen på och är förbi.

Efter det är det bara att lägga bollen lågt och stenhårt i vänstra hörnet. Målvakten har inte en chans. 1–0! Alla kramas, Olivia hoppar upp med armarna i luften, känner bubblet som av läsk i blodet. Det finns inget som gör henne så glad som
fotboll.

Bara någon minut senare gör Falkenberg nästa mål. Det är Nour som sätter 2–0 med en snygg nick, och sedan är det Jovannas tur att sätta 3–0 med en lobb, ensam med målvakten. Falkenberg är helt överlägsna och vinner till sist med 5–0.

Frågor om oro

  1. På vilket sätt tror du att träning och kompisar kan hjälpa när något är jobbigt?
  2. Varför är det bra att få en paus från oron tror du?
  3. Finns det något annat du kan göra när du är ledsen eller orolig?

Köp böckerna om Olivia

Satsa allt, Olivia! Jennifer WegerupBästa målet, Olivia! Jennifer WegerupVilket skott, Olivia! Jennifer Wegerup