Gör så här

  1. LÄS texten som är ett utdrag ur boken Snygg brytning, Behrang! som är inspirerad av Behrang Safaris barndom.
  2. PRATA sport med barnen utifrån texten.

Snygg brytning, Behrang!

Utdrag från sida 56-59

Behrang känner det redan när han vaknar på morgonen. Suget i magen, oron i huvudet, tankarna som börjar snurra. Nervositeten. Hur kan något så roligt kännas så läskigt? tänker han när han stirrar upp i taket från sin säng. Han älskar fotboll. Han älskar att spela match.  Men timmarna före matchen är alltid hemska. Det spelar ingen roll att han vet att det går över när den väl är igång. Dante grymtar intill honom i sängen, hoppar ner och försvinner ut ur sovrummet på jakt efter frukost.

Behrang suckar. Ingen annan han känner blir såhär nervös. Alla verkar alltid helt coola med att spela match. Det är bara han som känner sig som att han ska kräkas innan avspark. Tankarna vandrar vidare till det som Nina sa på träningen om att han ska skjuta själv lite oftare. Han vill ju skjuta själv, han tycker om att skjuta och vet att han kan få till en riktigt bra träff med vänsterfoten. Men nästan alltid när lägena kommer dyker Signe upp och vill bli passad. Hon sätter nästan alltid bollen, och det som är bra för laget är ändå det viktigaste, tänker Behrang. Dessutom blir hon så arg om hon inte får skjuta. Och Behrang tycker att det är jobbigt att bråka med henne. Då är det lättare att göra som hon vill.

Han vrider på sig i sängen. Det är lika bra att gå upp och äta frukost för att hålla tankarna på något annat än matchen. I köket har pappa redan dukat fram frukost. Behrang slår sig ner vid bordet och pappa ger honom en kram. Behrang slappnar av i pappas famn och drar in doften av trygghet.

– Mitt lilla barn, säger pappa mjukt. Har du sovit gott?

Det är som om han känner på sig att Behrang behöver lite extra kärlek den här morgonen.

Frågor om nervositet

  1. Har du känt som Behrang att något är både roligt och läskigt samtidigt?
  2. Vad skulle hända tror du om Behrang sköt själv istället för att passa till Signe?
  3. Hur gör du när nervositeten kommer?

Köp boken om Behrang

Snygg brytning, Behrang! Anja Gatu