Gör så här

  1. LÄS texten som är ett utdrag ur boken Kom igen, kämpa! som är inspirerad av Charlotte Rohlins barndom.
  2. PRATA sport med barnen utifrån texten.

Kom igen, kämpa!


Utdrag från sida 18

Det är storm! Eller nästan i alla fall, tycker Charlotte, som inte gillar när färjan kränger fram och tillbaka. Det blåser kraftigt när båten korsar havet västerut, mot Danmark. Resan över tar cirka två timmar, och laget har tagit sig upp till en av färjans restauranger.

De skojar och skrattar vid bordet. Men när färjan gör en riktig djupdykning i en stor vågdal tittar de lite skrämt på varandra. Glasen och tallrikarna borta i hållarna vid kassan klirrar mot varandra när båten kränger.

”Det är ingen fara alls! Det friskar i lite bara. Tro mig, jag har jobbat hela mitt liv på sjön”, säger någon på bred göteborgsdialekt.

Utdrag från sida 22-24

Då ropar de i högtalarna att resan närmar sig sitt slut. Amanda säger att det är dags att gå till bussen. Precis när Charlotte ska följa med de andra kommer hon på att hon ju måste köpa något till Julia också. Stackars henne om hon både mår illa och missar allt godis, tänker Charlotte och går in i butiken igen. Tur att hon vet vad Julia gillar.

Charlotte skyndar sig att betala. Men när hon ska gå ner till bussen kan hon inte komma på var den står! På vilken våning och vid vilken utgång? Färjan är jättestor, allting ser likadant ut, och Charlotte minns inte alls var på bildäck de står. Hon blir både stressad och arg. Hur kan hon ha missat att kolla var bussen står?! Folk skyndar förbi henne i trapporna, men Charlotte står stilla och försöker komma på vart hon ska. Tänk om de andra i laget inte märker ifall hon inte hinner till bussen i tid! Tänk om de kör utan henne!

Charlotte blundar och andas. Pappa har lärt henne att andas långsamt och djupt genom näsan när hon blir stressad. Att yoga-andas, kallar han det. Ta det lugnt, tänker hon.

Frågor om känslor

  1. Har du tappat bort dig någon gång? Vad hände då?
  2. Vad kan du göra när du känner dig stressad eller orolig inombords?
  3. Hur brukar du göra för att minnas vart du ska?

Köp böckerna om Charlotte

Kom igen, kämpa! - Jennifer Wegerup och Bettina Johansson Ta chansen Charlotte, Jennifer wegerup och Bettina JohanssonSätt straffen, Charlotte! Jennifer Wegerup och Bettina JohanssonDär satt den! Jennifer Wegerup och Bettina JohanssonHund på plan! Jennifer Wegerup och Bettina Johansson