Gör så här

  1. LÄS texten som är ett utdrag ur boken Backa hem, Nilla!  inspirerad av Nilla Fischers barndom.
  2. PRATA sport med barnen utifrån texten.

Backa hem, Nilla!

Utdrag  från sida 48-49

Nilla är låg efter matchen. Verum vände visserligen och vann med 2–1, men det var knappast hennes förtjänst. William gjorde en superbra insats på mittfältet, det kändes som om han var överallt på hela planen samtidigt. Nilla fick komma in en gång till i andra halvlek, men hon hade precis samma känsla som i första. Som om hon hela tiden var ett steg efter de andra. Nilla kan inte minnas att hon någonsin har känt såhär. Hon har alltid varit trygg i sin mittfältsroll. Även de dagar hon inte presterat på topp har det ändå känts okej, trots att hon har grämt sig. Nu är det som om hon vet att hon egentligen kan bättre, men att hon inte fick ut det under matchen. Hennes verkliga jag kunde inte komma fram på planen.

Tillsammans med Niclas cyklar hon sakta hemåt igen. Han cyklar en bit före henne och pladdrar på som om allt vore som vanligt. Nilla fyller lungorna med luft och tömmer dem högljutt, hon släpper ut frustrationen hon känner i kroppen. Hade hon bara en dålig dag? Eller är hon lite ringrostig efter vinteruppehållet kanske? Så måste det vara, bestämmer Nilla. Snart är hon igång igen. Då kommer allt bli bra.

Men hon är fortfarande vresig när hon kommer hem. Utan att säga hej till resten av familjen springer hon snabbt ner till duschrummet i källaren och duschar länge. Njuter av vattnets varma strålar och försöker än en gång skaka av sig känslan av att hon har gjort bort sig. Hon schamponerar håret noga och klipper naglarna på både fötter och händer. Allt för att få en liten stund till för sig själv, och för att försöka fokusera på annat än matchen och den dåliga känslan hon har i kroppen.

Frågor om tvivel

  1. Har du känt som Nilla någon gång? Vad gjorde du då?
  2. Vem kan du prata med om du tvivlar på dig själv?
  3. Vad skulle du säga till en kompis om hen tvivlade på sig själv?

Köp boken om Nilla

Backa hem, Nilla! - Anja Gatu